beslagen ramen dubbelglas

Beslagen ramen bij dubbelglas

Als je op een koude dag je gordijnen opendoet en je ramen beslagen zijn, kijk je misschien wat vreemd op. Je verwacht niet dat dit bij dubbelglas gebeurt. Toch komt het vaak voor dat dubbelglas aan de binnenzijde of aan de binnenzijde beslagen raakt. Hoewel je dit kan verontrusten, heeft het niets te maken met een slechte isolatie of ander mankement aan je dubbelglas. Pas als je in het glas zelf condens ziet ontstaan, is er reden om er een specialist bij te halen. Betreft het de binnenzijde of de buitenzijde, dan zijn er een aantal manieren om van je beslagen ramen af te komen.

Condensvorming

Het beslaan van je ramen heet met een ander woord condensvorming. Bij condensvorming zie je een waas van kleine waterdruppels op je ramen. Uitvegen is mogelijk, maar heeft vaak geen zin. Binnen de kortste keren zullen je ramen weer beslagen zijn. Condensvorming is onder invloed van grofweg twee zaken. Aan de ene kant heeft je raam een bepaalde temperatuur aan de oppervlakte. Dit kan verschillen van de temperatuur van de ruimte waar het raam hangt. Aan de andere kant heb je te maken met luchtvochtigheid. Als beide zaken uit balans raken met elkaar, ontstaat er condensvorming op je ramen. Juist bij dubbelglas, want de isolatiewaarde van dubbelglas is vrij hoog.

Buitenzijde

Als het buiten vrij koud is, maar er hangt ook vrij veel vocht in de lucht, dan kunnen je ramen aan de buitenzijde beslagen raken. Omdat het dubbelglas van je raam dusdanig goed zijn warmte isoleert, slaat de kou van buiten op je raam als vocht. Pas als de buitentemperatuur begint te stijgen en de luchtvochtigheid afneemt, neemt ook de condensvorming op je ramen af. Daarom zie je vaak condensvorming aan de buitenzijde ontstaat in de ochtenden, en in de herfst en de lente. In deze jaargetijden zijn de verschillen in temperatuur tussen ochtend en middag relatief groot. Overigens hoeven ramen niet altijd beslagen te raken aan de buitenzijde in dit soort omstandigheden. Het maakt bijvoorbeeld al een groot verschil of je ramen beschut zijn of in de open wind staan.

Binnenzijde

Soms komt het voor dat je ramen aan de binnenkant beslaan. Ook dan heeft het uitvegen van de condensvorming weinig zin. Als er niets aan de omstandigheden in je huis veranderen, zal de condensvorming terugkeren. Vaak zie je dit gebeuren in vochtige ruimtes als de badkamer en de keuken, maar ook op andere plekken kan je dubbelglas beslagen raken. Condensvorming in huis komt door een hoge luchtvochtigheid in huis gepaard met een lage temperatuur buiten. Door beter te ventileren komen beide meer in balans en zal de condensvorming op je ramen wegtrekken. Ook geldt, hoe sterker de isolatie van je dubbelglas hoe kleiner de kans op condensvorming.

Glashandel Direct

Indien u nog enkel glas heeft en dit wilt laten vervangen, of wanneer uw dubbele beglazing lek is dan is het zinvol om een glaszetter te benaderen. De glaszetters van Direct staan voor u klaar. Het bedrijf is snel en biedt uitstekende garantie op het glas. Kijk op www.glashandel-direct.nl voor meer informatie.