septische put reinigen doe-het-zelf

Zelf een septische put reinigen: een doe-het-zelf stappenplan

Ieder huis heeft afvoerwater, afkomstig uit keukens, badkamers en toiletten. Wanneer je afvoerwater niet is aangesloten op een rioleringssysteem, dan dient de zuivering van dit afvoerwater bij huis plaats te vinden. Hiervoor kun je gebruik maken van een septische put. Het afvoerwater komt dan rechtstreeks in de put terecht, waarna natuurlijke bacteriën de resten afbreken. Bij een veelvuldig gebruik van een septische put dient er regelmatig een reiniging plaats te vinden, om problemen met de afbraak van afvoerresten te voorkomen.

Oorzaken

Wanneer de septische put niet meer naar behoren werkt, dan kan dit een teken zijn van verstopping. De septische put kan de afbreking van de afvoerresten niet meer aan, wat verschillende problemen kan opleveren. Dit kan variëren nare geuren in en om het huis tot aan water dat niet langer goed wegloopt. Vaak komt de verstopping doordat niet altijd alle afvoerresten afgebroken kunnen worden en er zo beetje bij beetje een ophoping van resten ontstaat. Ook kunnen er simpelweg te veel afvoerresten in de septische put terechtkomen, zodat de natuurlijke bacteriën het werk niet meer aankunnen. In beide gevallen wordt het tijd om de septische put te reinigen.

Actie ondernemen

Bij het openen van een septische put in problemen, tref je vaak een harde laag van niet-afgebroken resten aan. In de meeste gevallen wordt dan aangeraden een specialist in te schakelen, maar soms kun je zelf al een aantal acties ondernemen om de septische put zelf te reinigen. Denk hierbij aan twee zaken.

Biologische activator

Allereerst is de septische put niet langer in staat overtollige afvoerresten af te breken. Hiervoor kun je een biologische activator kopen. Je gooit de biologische activator in de septische put om de harde laag weer vloeibaar te maken. De natuurlijke bacteriën kunnen hierna hun werk weer doen en een poging doen de overtollige afvoerresten alsnog af te breken.

Vernieuwen van de bacteriën

Ook is het verstandig om de populatie natuurlijke bacteriën aan te vullen. Het werk van de bacteriën is verstoord geraakt en sommige hebben misschien zelfs hun werking verloren. Door een nieuwe scheut aan bacteriën toe te voegen aan je septische put, kunnen deze weer aan de slag om de overtollige afvoerresten af te breken.

Voorkomen

Voor ieder probleem geldt, voorkomen is beter dan genezen. Ten eerste is het verstandig om je septische put eens in de drie tot vijf jaar preventief te reinigen. Verder kun je in je dagelijkse gedrag een aantal dingen anders doen om te voorkomen dat je septische put in de problemen komt. Voorkom bijvoorbeeld het gebruik van chemische reinigingsmiddelen. Zij doen de werking van de natuurlijke bacteriën geen goed. Spoel ook zo weinig mogelijk moeilijk afbreekbare materialen door, zoals tampons en maandverbanden.

Bron: Brenda.be – loodgieter uit Hasselt. Ruime ervaring in rioleringswerkzaamheden.