spouwmuur herkennen

Heeft mijn woning een spouw(muur)?

Een spouwmuur helpt bij de isolatie van uw woning. Hij helpt u dus energie te besparen en dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Niet alle woningen hebben echter een spouwmuur. Als uw huis van voor 1920 is, is het zelfs onwaarschijnlijk. U kunt erachter komen of uw woning een spouwmuur heeft door op de bouwplannen te kijken, in geval van een spouwmuur is er ruimte zichtbaar tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Ook kunt u zelf naar de muren kijken. Luchtkokers in de muren wijzen op een spouw, er moet immers een ruimte met lucht zijn om te ventileren. Ook een muur van 24 centimeter dikte of meer betekent ook vrijwel zeker dat er een spouw in zit. Een muur waarin afwisselend dwarse stenen zijn gemetseld heeft daarentegen waarschijnlijk geen spouw, tenzij er later nog een binnenmuur is gemetseld.

De definitie van een spouw(muur)

Een spouwmuur wordt gevormd door twee muren, meestal van metselwerk of betonblokken, met een ruimte (spouw) ertussen. Vaak is deze ruimte hol, maar bij woningen van na 1980 is er meestal isolatie in de muren aangebracht. De spouw is minimaal 4 centimeter breed en meestal niet breder dan 10 centimeter breed. De binnen- en buitenwand zijn tenminste 10 centimeter breed.

De binnen- en buitenwand zijn voor de stabiliteit meestal verbonden door metalen spouwankers. In het geval van muren tussen twee verschillende woningen worden deze ankers echter weggelaten, omdat ze als geluidsbrug fungeren. Luchtgaten zitten onderin de buitenwand met een interval van een meter om de spouw te ventileren.

De functie van spouwmuurisolatie

Spouwmuren geven betere warmte isolatie dan solide muren, door de holle ruimte, die vol stilstaande lucht is en daardoor transmissie van warmte vertraagd. Door de spouwmuur verder te isoleren met na-isolatie, isoleert de spouwmuur nog beter. Verder zorgt een spouwmuur dat vocht net door de muur heen slaat. Vocht van buiten kan niet het huis in lopen door de ruimte tussen de muren. Het blijft dus in de buitenmuur en verdampt na verloop van tijd weer. Dit zorgt voor 95 procent van de vochtwerende werking. De overige 5 procent van het vocht wordt via de spouw zelf afgevoerd. Spouwmuren tussen twee verschillende gebouwen werkt verder als geluidisolatie.

spouwmuurisolatie

De voordelen van spouw(muur)isolatie

Spouwmuurisolatie vermindert hitteverlies door de spouw met materiaal te vullen dat hitte-overdracht tegengaat. Dit materiaal zorgt ervoor dat de lucht in de spouw nog meer stil komt te staan; deze lucht is nog steeds de echte isolator. Hierdoor vindt er nog minder warmte-overdracht plaats door de muur. De energiekosten voor klimaatbeheer in huis worden zo nog verder teruggebracht en bespaart u dus geld. Per jaar verbruikt u per vierkante meter gevel 9 tot 11 kubieke meter gas minder.

In de zomer blijft het huis daarentegen langer koel. Ook houdt spouwisolatie warmte vast, waardoor de warmte gelijkmatiger in uw huis verdeeld is en het prettiger aanvoelt. Spouwisolatie heeft ook een geluidsisolerende functie, u hebt dus minder last van herrie van buiten of van de buren. Alle soorten spouwmuurisolatie werken verder brandwerend, wat uw veiligheid vergroot.

Bron: Isocarm Spouwmuurisolatie expert uit Gent

Na-isolatie spouw(muur)

Vaak worden spouwmuren van nieuwbouwhuizen gevuld met glasfiber, wol of steenwolpanelen. Huizen die voor 1980 gebouwd zijn hebben vaak geen isolatiemateriaal in de spouwmuur. Door de extra isolatie die een geïsoleerde spouwmuur biedt, is het de moeite waard deze alsnog aan te brengen. Zorge er daarbij wel voor dat de spouwmuur vrij is van lekkages en optrekkend vocht door de kruipruimte. Het is lastig om panelen of dekens isolatiemateriaal goed aan te brengen als na-isolatie.

Bij bestaande bouw zonder isolatie in de spouwmuur, is het vaak makkelijker vezelmateriaal zoals cellulose of glaswol in de spouw te blazen door speciaal geboorde gaten, totdat de ruimte gevuld is. Ook kan isolerend schuim in de muur worden gespoten. Meestal is dit polyurethaan (PUR). In het verleden werd vaak ureumformaldehyde gebruikt. Dat gebeurt tegenwoordig nog weinig, omdat sommige mensen er allergische reacties op vertonen en het moeilijk weer te verwijderen is.

Onderzoek: Na-isolatie van spouwmuren: het overwegen waard (bron: energiesparen.be)

Gemiddelde kosten voor spouw(muur)isolatie

Normaal gesproken worden kosten in de bouw berekend naar arbeidskosten en materiaalkosten. Bij spouwmuurisolatie liggen de materiaalkosten echter niet zo heel ver uit elkaar en is er geen merkbaar verschil voor de totaalprijs. De prijs van spouwisolatie is dus alleen afhankelijk van de oppervlakte van de buitenmuur. De prijs ligt rond de €15 per vierkante meter oppervlakte buitenmuur.

Besparen op de kosten van het isoleren door gebruik te maken van een premie, bijvoorbeeld de renovatiepremie of verbeteringspremie. Over het verbouwen van uw woning betaalt u een verlaagd btw-tarief van 6%. Lees op financien.belgium.be meer hierover.

Meer informatie over spouwmuurisolatie:
Meer informatie over spouwmuren op wikipedia.org.
Artikel: Spouwmuurisolatie al jaren populair (bron: bouwenwonen.net)
Informatie over spouwmuurisolatie (bron: Milieucentraal)
Fabels over spouwmuurisolatie (bron: Milieucentraal)
Checklist voor het isoleren van een spouwmuur (bron: Milieucentraal)
Terugverdientijd van spouwmuurisolatie berekenen (bron: energiebesparen.be)

Isoleer ook uw vloer om tocht en warmteverlies te voorkomen!