vochtbestrijding

Hoe kan ik zelf een gevel impregneren

Een gevel impregneren is een manier om de gevel van uw huis te beschermen tegen weersinvloeden van buitenaf. Wie zijn gevel als nieuw wil houden doet er dan ook verstandig aan om deze klus te laten uitvoeren. Een onderhoudsbedrijf kan een gevel impregneren tegen een bedrag vanaf ongeveer 20 euro per vierkante meter. Via Contravocht uit Genk komt u in contact met erkende gevelrenovatie bedrijven. Het is echter een klus die ook zelf kan worden uitgevoerd. In dat geval dient u een aantal zaken goed in de gaten te houden. We hebben gekeken hoe u een gevel zelf kunt impregneren zonder al teveel problemen.

Wat is impregneren precies?

Impregneren houdt in dat u een laag aanbrengt op uw gevel die een vocht- en vuil werende functie heeft. Deze beschermlaag is in de meeste gevallen kleurloos, maar het kan zijn dat er een witachtige verkleuring op de stenen te zien is. Bij impregneren wordt de beschermlaag onder hoge druk tegen de muur gespoten. Vervolgens zal deze laag voorkomen dat de pori├źn in de stenen van de gevel vocht doorlaten naar uw woning. Vocht van buitenaf zal namelijk in andere gevallen in de spouwmuur trekken en op den duur doorslaan naar uw woning. Vocht in uw woning heeft als eigenschap dat het uw huis niet meer heel snel kan verlaten. Het gevolg mag duidelijk zijn. We hebben het dan over schimmelvorming in onverwarmde ruimtes van uw huis. Verder zal vocht voor een kil binnenklimaat zorgen. Het is dus zaak dat u hier wat aan doet.

Voordelen van impregneren

Impregneren is een klus waar u even wat tijd en geld aan kwijt bent. Het is echter ook een werkzaamheid die u enkel voordelen biedt wanneer u klaar bent. Doordat er geen vocht meer in uw huis kan binnenkomen van buitenaf zult u minder hoeven te stoken met uw cv ketel. Het vocht wat anders in uw huis blijft hangen moet u immers naar buiten laten. Dat kan deels door ventileren, maar voor een bepaald gedeelte zult u anders ook de radiatoren extra hoog moeten zetten om het vocht te laten verdampen. Impregneren van een gevel is dus een klus die zichzelf verder terugverdient. Verder beschermt een geïmpregneerde gevel uw huis tegen vuil. Zaken als mos en algengroei hebben geen grip meer op uw gevel. De gevel van uw huis zal er dan ook veel langer schoon uit zien. Uw huis krijgt daardoor direct een hogere waarde.

Wanneer en hoe vaak impregneren?

Een gevel impregneren is een klus die even bewerkelijk is. Het is dan ook aan te raden om niet teveel extra werk op uw hals te halen. Voordat u gaat impregneren is het belangrijk dat de gevel goed gereinigd is. U wilt immers een schone gevel, en het zou jammer zijn wanneer er vuil op blijft zitten voor u aan de slag gaat. Zaken als mos en algen moeten eerst worden verwijderd voor u het impregneermiddel aanbrengt. Dat doet u heel eenvoudig met bijvoorbeeld een hogedrukspuit. Let erop dat u dit enkel doet bij een gevel die nog helemaal stabiel is. Wanneer de voegen los gaan zitten en de stenen afbrokkelen is het wellicht handiger om de gevel met een borstel te reinigen. Wanneer u deze reiniging heeft uitgevoerd is het zaak om de gevel zo grondig mogelijk te impregneren. Dit is een klus die u eenmalig in de 5 a 7 jaar uit dient te voeren. Wanneer u ontdekt dat er weer vochtplekken in de gevel komen te zitten is het zaak dat u het impregneermiddel opnieuw aanbrengt. Dat is namelijk het teken dat weer en wind hun sporen hebben achtergelaten op het impregneermiddel.

Stappenplan impregneren

Gaat u zelf uw gevel impregneren, dan is het goed om onderstaand stappenplan eerst door te nemen.

  • Schoonmaak moet. De eerste stap benoemden we al. De gevel moet worden schoon gemaakt. Hier gaat het meeste werk in zitten.
  • Plak goed af. Koopt u een doe het zelf pakket voor impregnatie dan zitten daar zaken in zoals afplaktape en folie. Gebruik deze om uw kozijnen en ramen te beschermen.
  • Bescherm jezelf goed. Impregneermiddel kan behoorlijk bijten wanneer het met uw huid in contact komt. Bovendien laat het vervelende vlekken achter in uw kleding. Draag dan ook terwijl u de gevel impregneert een gelaatsmasker en draag daarnaast beschermende kleding.
  • Vul de vulspuit en bereid de werkzaamheden voor. De vulspuit vult u met het impregneermiddel. Daarnaast verdeelt u de muur in denkbeeldige vlakken. Dit is nodig voor het gelijkmatig aanbrengen van het impregneermiddel. Met een ladder kunt u de lastige plekken van uw gevel het beste bereiken.
  • Verdeel het impregneermiddel op de muur. De uiteindelijke voltooiing van de werkzaamheden; u brengt met de spuit het impregneermiddel aan. Werk denkbeeldig vlak voor vlak en zorg ervoor dat u geen naden laat zitten. U wilt immers wel dat u deze klus niet na een paar jaar opnieuw hoeft uit te voeren.