tocht koude trek vloer

Koude tocht of trek over de vloer?

Het wil nog wel eens voorkomen, een koude tocht op de vloer waardoor u met steenkoude voeten thuis zit. Tocht kan voorkomen wanneer de isolatie van uw vloer of van deuren en ramen niet optimaal is en er kieren of scheurtjes zijn ontstaan waardoor koude lucht binnen kan komen. Wanneer dit teveel wordt gaat u hier ook nog eens meer voor betalen want u heeft het koud, dus gaat de verwarming aan. Bovendien zal een deel van die warmte weer ongebruikt door de kieren en scheuren naar buiten toe ontsnappen waardoor uw verwarmingsinstallatie extra hard moet werken om uw huis warm te krijgen en dat gaat u dan weer merken in een hogere energierekening. Gelukkig kunt u tocht of trek over de vloer verhelpen door de vloer beter te isoleren.

Vloerisolatie

In de meeste moderne huizen is vloerisolatie al aangebracht maar in huizen van voor 1983 is deze vorm van isoleren vaak nog niet aangebracht. Veel woningen van voor dit jaartal beschikken nog over een kruipruimte die vroeger werd gebruikt voor de opslag van extra spullen. Tegenwoordig maakt eigenlijk niemand meer gebruik van een kruipruimte en kan deze dus worden opgevuld met isolatiemateriaal. Er wordt een houten framework in de kruipruimte aangebracht die vervolgens wordt opgevuld met isolatiemateriaal zoals purschuim of glaswol. Het voordeel is hierbij dat vocht minder makkelijk via de vloer kan opkruipen en dat warme lucht, die van nature op wilt stijgen, in de vloer vast wordt gehouden. Wist u dat er een subsidieregeling op isolatie van kracht is?

Andere manieren om tocht tegen te gaan

Een warme vloer is natuurlijk lekker maar het kan nog steeds gebeuren dat u tocht hebt in uw huis. In dat geval is het verstandig om eens op zoek te gaan naar de oorzaak van die tocht. Koude lucht die door uw huis circuleert kan namelijk de gevoelstemperatuur enorm doen zakken en het kouder doen aanvoelen dan de temperatuur op uw thermostaat aangeeft. Een van de manieren om dit te doen is door ramen en deuren tochtvrij te maken. Dit doet u door bijvoorbeeld tochtstrips aan te brengen op de kieren van ramen en deuren of door een dorpel bij uw deuren in te bouwen. Dit zijn meestal ingrepen die niet al te duur zijn en u hoeft bovendien niets te verbouwen in uw huis. De aanpassingen aan ramen en deuren vallen nauwelijks op en het tochtvrij maken van uw ramen en deuren kan u toch al een besparing van 7% op uw energierekening opleveren.

Bronvermelding: Isolatie-bedrijf.be, specialist in vloerisolatie en spouwmuurisolatie uit Antwerpen.

Bespaar op de energiekosten met spouwmuurisolatie!