inkorten en afhangen deur

Inkorten en afhangen van een buitendeur doe-het-zelf

Het afhangen van een buitendeur is geen eenvoudige klus. Een buitendeur is vaak wat zwaarder dan andere typen deur en vraagt om een nauwkeurige plaatsing. Voor de echte doe-het-zelver is het echter niet nodig hiervoor een specialist in te schakelen. In enkele eenvoudige stappen weet je binnen afzienbare tijd een buitendeur af te hangen. Voordat je dit doet, moet je altijd eerst kijken of het nodig is om de buitendeur in te korten.

Opmeten van het kozijn

Voor het inkorten van een buitendeur verzamelen je eerst enkele noodzakelijke gereedschappen. Je begint met een meetlat of rolmaat, vervolgens pak je een potlood, een grote schaaf en een waterpas. Met de meetlat of rolmaat meet je het kozijn op waarin je de buitendeur gaat afhangen. Markeer deze maten hierna met het potlood op de buitendeur en plaats deze op bijvoorbeeld een werkbank.

Bijschaven van de buitendeur

Schaaf de buitendeur bij waar nodig, om zo tot de juiste maten van het kozijn te komen. Zorg ervoor dat de deur altijd recht blijft, om te voorkomen dat je een scheve deur schaaft. Gebruik daarom regelmatig de waterpas in en controleer altijd op het laatst nogmaals. Vergeet niet om voldoende speling in te bouwen om de buitendeur af te hangen in het kozijn. Werkt tot slot de deur netjes af, om splinters en andere oneffenheden te voorkomen.

Plaatsen van scharnieren

De volgende stap is het uittekenen en het plaatsen van scharnieren. Doorgaans volstaan er drie scharnieren voor een buitendeur. Twee scharnieren teken je uit op zo’n 12 centimeter van de bovenkant van buitendeur en op zo’n 12 centimeter van de onderkant. De tussenliggende ruimte deel je door 3, waarna je derde scharnier op ongeveer een derde van de bovenste scharnier uittekent. Teken hierna de plek van de scharnieren op de buitendeur ook uit op het kozijn, zodat buitendeur en kozijn juist op elkaar afgestemd zijn. Zorg er ook voor dat er genoeg ruimte voor de scharnieren behouden blijft tussen de buitendeur en het kozijn. Waar nodig, maak je in zowel in de buitendeur als het kozijn ruimte voor het plaatsen van de scharnieren met bijvoorbeeld een beitel.

Passen en meten

Bij het plaatsen van de buitendeur in het kozijn met behulp van scharnieren, dien je nauwkeurig te werk te gaan. Plaats de onderdelen van het scharnier een voor een in het kozijn en in de buitendeur. Werk hierbij steeds eerst met een enkele schroef. Draai deze aan en kijk of de scharnier past. Zo niet, dan kun je het scharnier wat verplaatsen en verschuiven. Pas als je er zeker van bent dat alle scharnieren passen, maak je deze vast met de rest van de schroeven. Plaats nu het slot om de buitendeur af te kunnen sluiten, en klaar ben je. Op zoek naar een vakman? Neem dan een kijkje op de website van Mertens deuren en ramen. Mertens heeft meer dan 25 jaar ervaring in het vakgebied en is operatief in het hele land.