rolluiken plaatsen doe-het-zelf

Rolluiken zelf plaatsen doe-het-zelf

Het plaatsen van een rolluik is iets dat u zelf goed kunt doen als u geen twee linkerhanden heeft. Het vergt wel veel tijd en aandacht, houd daar rekening mee. Qua moeilijkheidsgraad is het plaatsen afhankelijk van de bediening en de grootte van uw rolluik alsmede of het rolluik in een ingebouwde kast hangt of niet. Als u echter rustig de tijd neemt en u goed voorbereidt, is het een dankbare klus om te voltooien.

Bereid u goed voor

De voorbereiding begint bij het uitkiezen van uw luik. Hiervoor heeft u de maten van uw kozijn nodig, zowel de hoogte, breedte als diepte. Hierop kunt u de mogelijkheden voor uw type rolluik baseren. Er zijn 3 manieren om uw rolluik te plaatsen, in het kozijn, tussen de twee muren en op de muur. Dit zorgt ook voor 3 verschillende aangezichten, waardoor uw keuze bepaald wordt.

Benodigdheden:

–           Meetlint
–           Waterpas
–           Metaalzaag
–           Boormachine
–           Schroevendraaiers
–           Potlood
–           Winkelhaak

Op maat maken

Als u een rolluik bestelt dat niet op maat is gemaakt, kunt u deze op aanpassen. Voor het mooiste resultaat deelt u het aantal cm dat van het rolluik af moet door 2 en verkleint het rolluik aan beide kanten op de kast, lamellen, onderlat en as. Over het algemeen geldt dat de lamellen 74mm smaller dan de buitenkant van het rolluik zijn. Kijk dit goed na voordat u begint met zagen. Voor de aluminium stukken gebruikt u de metaalzaag.

Plaatsing

De plaatsing van uw rolluik is merk gebonden, geen enkel rolluik heeft dezelfde manier. Lees daarom goed de gebruiksaanwijzing die met uw rolluik geleverd is en hou u daaraan. Zorg dat de geleiders en de omkasting aan elkaar zijn bevestigd vóórdat u hem op de muur aanbrengt. Over het algemeen zijn er een paar basisregels:

  • Teken eerst de gaten op je geleiders. Begin 15 cm vanaf het einde en plaats om de 40 cm een gat. De gaten hebben een diameter van 5mm.
  • Schuif de geleiders op de omkasting en houd het rolluik op de bevestigingsplek. Teken alle gaten af en boor gaten van 8 mm, er moet nog een plug in.
  • Nu boort u een gat in de muur (van buiten naar binnen) voor de rolluik bediening. Bij een bandopwinder is het gat 22mm, bij elektrische 10mm. Trek de band of elektriciteitskabel naar binnen en zet uw rolluik waterpas vast. Zorg altijd dat u hulp heeft, een rolluik is zwaar en moet goed waterpas gehangen worden.

Een zonweringspecialist inschakelen

Het plaatsen van zonwering en rolluiken is specialistisch werk. Indien u er geen kijk op heeft is het verstandig om de rolluiken te laten plaatsen door een zonwering leverancier. Dit kost u geld, alleen bent u zich wel verzekerd van vakkundige installatie. Met het oog op de lange termijn is dit van meerwaarde. Door goede montage gaan uw rolluiken veel langer mee. Bent u benieuwd wat het kost om de zonwering of rolluiken te plaatsen? Neem dan contact op via de website van Mirbvba.be, vakwerk op het gebied van zonwering en rolluiken.