zelf kelderlekkage opsporen verhelpen

Zelf kelderlekkage opsporen en verhelpen, een stappenplan

De kelder is een handige ruimte voor allerlei zaken. Je kunt er klussen, repareren of spullen opslaan. Ook brengen veel mensen apparatuur naar de kelder, zoals wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers. Omdat een kelder vaak voor een deel of in zijn geheel onder de grond is gebouwd, wordt het veel blootgesteld aan vocht. Als je de kelder niet goed isoleert, dan kan er daarom lekkage optreden. Kelderlekkage is vervelend en soms zelfs gevaarlijk. Daarom wil je het zo snel mogelijk opsporen en verhelpen. Je kunt een kelderlekkage uitbesteden, maar er zijn manieren om het zelf op te lossen.

Lek in je kelder opsporen

Het verhelpen van een kelderlekkage begint bij het opsporen ervan. Omdat een kelder voor een deel of in zijn geheel in de grond is gebouwd, is het opsporen van een lekkage niet eenvoudig. Daarom ga je vaak op je zicht af. Een kelderlekkage is veelal te herkennen aan vochtplekken in de muur of op de grond. Deze kunnen duidelijk zichtbaar zijn, maar ook goed verborgen. Zorg daarom er altijd eerst voor dat eventuele risico’s uit de weg geruimd worden, zoals het ontkoppelen van elektrische apparatuur. Ga bovendien pas aan de slag als de waterstand in de grond relatief laag is, bijvoorbeeld als het een tijdje niet heeft geregend.

Gaten en scheuren dichtmaken

De eerste stap die je kunt zetten in het verhelpen van een kelderlekkage is het dichtmaken van gaten en scheuren in muren. Dit kan door op deze plekken pleister aan te brengen. Let er uiteraard goed op of de soort pleister die je aanbrengt waterdicht is. Waterdicht pleister kan eenvoudig aangebracht worden op vochtige plekken en voorkomt het intrekken van vocht en schimmelvorming in de toekomst. Let er wel op dat je de omgeving van het gat of de scheur vetvrij maakt voordat je pleister aanbrengt. Bovendien dien je het gat of de scheur zelf eerst te dichten met waterdicht vulmateriaal. Dit dien je een aantal keren te herhalen, omdat vulmateriaal vaak krimpt tijdens het opdrogen.

Vloerbehandeling

Om eventuele kelderlekkages in de toekomst te voorkomen, is het niet genoeg om alleen gaten en scheuren in de muren te verhelpen. Ook de vloer van je kelder verdient een grondige behandeling. Als er ook in de vloer al vochtplekken te ontdekken zijn, dan kun je dezelfde methode toepassen als bij de muren. Je brengt vulmateriaal toe in gaten en scheuren en brengt vervolgens waterdicht pleister aan. Heeft de vloer nog geen last gehad van vocht, dan breng je een extra laag aan. Deze laag bestaat vaak uit polyurethaancoating. Voordat je dat doet, zorg je met een verfrol voor een grondlaag. Hierbij is het zaak dat de vloer stofvrij en egaal is. Na ongeveer een dag leg je hier polyurethaancoating overheen.

Bronvermelding: Dit artikel is geschreven door Dirk Vermeer van loodgietersbedrijf Eteb uit Amsterdam, specialist in lekkage.