zelf muren onderkappen

Zelf muren onderkappen: een stappenplan

Het komt regelmatig voor dat er vochtplekken ontstaan in muren. Veel mensen ervaren dit als storend. Er ontstaan kringen in de verf en soms ontstaan er zelfs scheuren. Ook op de langere termijn is de aanwezigheid van vocht in je muren onwenselijk. Het kan blijvende schade opleveren aan je huis doordat rotting optreedt. Ook is de aanwezigheid van vocht in je muren een voedingsbodem voor schimmel, wat niet goed is voor de gezondheid. De problemen ontstaan omdat vocht van buiten niet geweerd wordt. Hierdoor kan het vocht opstijgen tot in je woning. Een drastische maar effectieve manier om dit op te lossen is het onderkappen van je muren. Dit is een intensieve klus, maar zeker zelf te doen.

Waar komt het vocht vandaan?

In sommige huizen ontbreekt er een vochtwerende laag tussen de grond en de bakstenen van het huis. In andere huizen was een dergelijke laag wel aanwezig, maar is deze naar verloop van tijd versleten. Ook kan de vochtwerende laag onjuist geplaatst zijn. Door deze oorzaken kan na verloop van tijd het vocht beginnen op te stijgen, zelfs tot in het huis. De vochtwerende laag zou normaal gesproken moeten voorkomen dat vocht niet hoger komt dan de eerste rij bakstenen van je huis. Door middel van het onderkappen van je muren, breng je alsnog een vochtwerende laag aan om opstijgend vocht tegen te gaan.

Werkwijze bij het onderkappen

Om de vochtwerende laag te plaatsen onder je muren, begin je eerst met het vrijmaken van de vloerpas van je muren. Vervolgens ga je de muur horizontaal inzagen. Vaak is het genoeg om dit zo’n 2 twee centimeter boven de vloerpas te doen. De vochtwerende laag wordt ook wel een vochtscherm genoemd, en dat scherm wordt geplaatst op de plek waar je de muur horizontaal hebt ingezaagd. Dit gebeurt per meter, om te voorkomen dat je huis instabiel raakt. Een instabiel huis zorgt niet alleen voor schade, maar ook voor gevaarlijke situaties.

Materiaalsoorten

De vochtschermen worden met enige overlap met elkaar verbonden. Dit zorgt ervoor dat ze waterdicht blijven, ondanks het aanleggen per meter. Je kunt hierbij kiezen voor verschillende materialen vochtscherm. De een kiest voor roestvrijstalen golfplaten, de ander voor DFC-folie. Daarnaast kun je ook kiezen voor hydraulische mortel die speciaal geschikt is voor vochtwering, of zogenaamde halfstijve vochtschermen.

Kosten en voordelen

Het onderkappen van muren is een grote klus en kan flink wat kosten met zich meebrengen. Ook komt er flink wat afwerking bij kijken, gezien het inzagen van je muren. Laat je daarom goed informeren over bijvoorbeeld materiaalsoorten en gereedschap voordat je aan de slag gaat. Het grote voordeel is dat onderkapte muren in principe je leven lang meegaan, wat de investering meer dan waard is.

Bron: FRCE vochtbestrijding