Voegwerk gevel

Voegen vervangen: een doe-het-zelf-stappenplan

Voegwerk bestaat uit het aanbrengen van een overgang tussen meerdere verschillende of gelijke materiaalsoorten. Het meest bekende voorbeeld van voegwerk is de bakstenen muur, waarbij metselwerk in de naden tussen de bakstenen ervoor zorgt dat deze bij elkaar gehouden wordt. Ook bestaat er voegwerk in allerlei andere toepassingen, van tegels tot planken. Als gevolg van verschillende oorzaken kan het voegwerk beschadigd raken of anderzijds aan vervanging toe zijn. Hoewel er veel specialisten zijn op het gebied van voegen vervangen, is het voor u ook mogelijk om zelf voegen te vervangen. ARG Gevelreiniging heeft voor u een stappenplan opgesteld.

Benodigde materialen

Wanneer u overgaat tot het vervangen van voegen in bijvoorbeeld uw buitenmuur, dan dient u de beschikking te hebben over een aantal materialen. Onder de belangrijkste materialen behoren het voegbord en voegspecie, gereedschap om de oude voegen te verwijderen of uit te hakken, een handborstel, en voegmaterialen als voegspijkers en een kam. Het verwijderen van de oude voegen kan handmatig door deze uit te hakken, maar kan ook gebeuren met behulp van een slijptol. De laatste manier wordt vaak toegepast om andere schade aan de muur te voorkomen. Met behulp van onder meer de handborstel en water kan overtollige stof verwijderd worden.

Voegspecie aanmaken

Als de oude voegen in voldoende mate verwijderd en schoongemaakt zijn, kunt u beginnen met het aanmaken van de nieuwe voegen. Hiertoe maakt u eerst voegspecie aan. Vaak bestaat de voegspecie uit een mengsel van cement, kalk en zand. Afhankelijk van de keuze voor de voegspecie dient u de benodigde ingrediƫnten op de juiste voorgeschreven manier te mengen voor gebruik. In de juiste vorm is de voegspecie zowel plakkerig als een beetje korrelig. Als u een beetje van de voegspecie kunt oprollen tot een bal en deze zonder water te lekken bij elkaar blijft, dan is de voegspecie doorgaans klaar voor gebruik.

Aanbrengen nieuwe voegen

U gaat met de gemengde voegspecie aan gang om de nieuwe voegen aan te leggen. Hierbij gaat u vaak per vierkante meter voegwerk aan de slag en werkt u van boven naar beneden. Ook werkt u met zowel horizontale voegen als verticale voegen. In de regel worden horizontale voegen als eerste voorzien van voegspecie en hierna de verticale voegen. U kunt per voeg uw veegmaterialen gebruiken om de voegspecie in de juiste vorm te krijgen en eventueel overtollige voegspecie te verplaatsen of te verwijderen.

Droogwerk

Als u over de gehele muur nieuwe voegen hebt aangebracht, wordt het tijd dat de voegen gaan drogen. Let u er echter op dat de nieuwe voegen ook te snel kunnen drogen. Daarom kan het verstandig zijn om dagelijks de voegen wat vochtig te maken met water. Sommige gebruikers van voegspecie kiezen voor droog zand als een van de ingrediƫnten, om het proces van drogen te vereenvoudigen.