waterverzachter onderhoud zelf doen

Waterverzachter onderhoud zelf doen, een stappenplan

Over het algemeen bevat ons leidingwater kalk. Op sommige plekken zelfs heel veel kalk. Je zult het op het eerste gezicht niet zou gauw merken, maar een grote hoeveelheid kalk in het leidingwater kan een aantal vervelende problemen met zich meebrengen. Kalk vermindert de doorstroming van het leidingwater, wat schadelijk kan zijn voor apparatuur als een wasmachine, een vaatwasser, een waterkoker of een koffiezetapparaat. Ook mensen die overgevoelig zijn is de aanwezigheid van kalk in het leidingwater erg vervelend. Veel mensen installeren daarom thuis een waterverzachter. Dit vergt echter wel wat onderhoud.

Ontkalken: het water verzachten

Vaak werkt een waterverzachter aan de hand van zogenaamde ionenwisseling. In dit proces worden harsbolletjes door de waterverzachter in het leidingwater gebracht. Deze harsbolletjes onttrekken het kalk. Zijn de bolletjes vol, dan neemt de waterverzachter ze weer op. Hier worden de harsbolletjes gespoeld met een zoutoplossing, dat vervolgens door de waterverzachter wordt afgevoerd via de afvoer. In principe kan dit hele proces oneindig herhaald worden, maar onderhoud aan je waterverzachter is noodzakelijk om deze goed werkend te houden.

Ontsmetting

Normaal gesproken zou het voldoende moeten zijn om de waterverzachter eens per jaar een grondige onderhoudsbeurt te geven, waarbij deze chemisch ontsmet wordt. Door gedurende het jaar zelf ook onderhoud te plegen, houd je de waterverzachter continu in optimale staat. Vooral als deze een tijdje stil heeft gestaan, bijvoorbeeld na een vakantie of een andere langdurige afwezigheid thuis, is onderhoud noodzakelijk. Ook het eigen onderhoud gaat via ontsmetting.

Doorspoelen

Vaak is doorspoelen al genoeg om de eventueel aanwezige bacteriën te verwijderen. Het interne reinigingssysteem van een waterverzachter is namelijk al erg sterk door het proces van ionenwisseling. Als je desondanks twijfelt aan de conditie van je leidingwater, dan zijn er speciale reinigingsmiddelen in omloop die het ionenproces weer optimaliseren. Hierna weet je zeker dat alle bacteriën uit de waterverzachter verwijderd zijn.

Chloorgenerator

Ook kan het verstandig zijn om een zogenaamde chloorgenerator aan te brengen in je waterverzachter. Deze werkt op elektriciteit en kan ingebouwd worden om deel te laten nemen aan het ionisatieproces. Als de gevulde harsbolletjes gespoeld worden met een zoutoplossing, dan voegt de chloorgenerator hier wat chloor aan toe. Hierdoor vindt er meteen een ontsmetting plaats.

Preventieve bescherming

Waterverzachters van nieuwe makelij hebben vaak een vorm van preventieve bescherming om te voorkomen dat bacteriën uit de afvoer in de waterverzachter terecht komen. Er is dan een luchtlaag aangelegd tussen de verzachter en de rest van het afvoersysteem, die voorkomt dat beide met elkaar in aanraking komen. Het kan raadzaam zijn om te checken of je eigen verzachter een dergelijke luchtlaag heeft. Zo niet, dan kun je deze alsnog aanbrengen om je waterverzachter preventief te beschermen tegen bacterievorming.

Bron: Eparco.be, specialist in waterverzachters.