schimmel in huis verwijderen

Schimmel verwijderen

Hoe verwijdert u het beste schimmel in huis?

Schimmel in huis is één van de vervelendste en hardnekkigste problemen. Veel kan voorkomen worden door uw huis goed schoon en droog te houden, alsmede door het goed ventileren van ruimtes. Is er al schimmel aanwezig, dan kunt u het volgende doen. Bepaal eerst de bron van de schimmel en los deze op. Een oude en wellicht al opgeloste kelderlekkage bijvoorbeeld of optrekkend vocht. Bestrijding heeft pas nut, als de oorzaak weggenomen is. Hoe sneller u begint met bestrijden, des te effectiever het zal zijn, de schimmel heeft zich nog niet al te veel kunnen uitbreiden.

Witte azijn

Als u niet direct naar chemische oplossingen wil grijpen, begin dan met witte azijn. Schimmel heeft een hoge ph waarde, azijn een lage. Een prima manier dus om uw schimmel aan te pakken. Voor hardnekkige schimmel gebruikt u de azijn onverdund, voor andere plekken kunt u de azijn half om half met water mengen.

Chloor

U verdunt de chloor 1 op 20 met water. Laat het even intrekken en maak daarna de muur schoon met water. Indien nodig herhalen. Ventileer uw ruimte tijdens het werken met chloor.

Ammonia

Met ammonia werkt u hetzelfde als met chloor. Let u erop dat u chloor en ammonia nooit of te nimmer mengt. Dit geeft dodelijk chloorgas.

Badkamer

Om schimmel in uw badkamer op voegen en kitranden en in hoeken te verwijderen gebruikt u het beste 6 gram soda in 1 liter heet water. Borstel dit mengsel goed in en spoel af. Meestal is schimmel in de badkamer wat hardnekkiger. Hiervoor kunt u chemische schimmelverwijderaars halen in uw bouwmarkt of supermarkt. Voorkom dat de schimmel terugkomt door na gebruik van de badkamer de deur een half uurtje open te houden. Dit hoeft maar een kier van 10 cm te zijn. De condens kan zo uit de badkamer verdwijnen. Als uw douchegordijn beschimmeld is, kunt u de meeste gordijnen makkelijk in de wasmachine schoon krijgen, hetzij met wasmiddel, hetzij met 100 ml zuiveringszout en 100 ml azijn. Handige tip: uw douchegordijn kreukt niet als u een paar handdoeken mee wast.

Matras

Ook op een matras kan schimmel ontstaan door niet regelmatig luchten. U verliest per nacht gemiddeld 1 liter vocht. Als dat nergens heen kan, is schimmelvorming een logisch gevolg. Aan kleine schimmelplekken is nog iets te doen met een biologische schimmelspray. Bij grote plekken kunt u het matras het beste weggooien. U kunt schimmelvorming voorkomen door het regelmatig keren van uw matras en te zorgen dat het matras op een luchtdoorlatende bodem ligt.

PVDV vochtbestrijding

Is de schimmel dusdanig hardnekkig dat uw inspanningen niet het beoogde effect hebben? Dan is het tijd om een vochtbestrijding specialist in te schakelen. Er zijn bedrijven gespecialiseerd in vochtbestrijding en het verwijderen van schimmel in huis. PVDV is zo’n vochtbestrijding specialist. Vraag via de website van PVDV meer informatie aan over vochtbestrijding.